Thursday, May 23, 2019

Osvieti, či neosvieti? Ako Duch Svätý ovplyvňuje ľudskú tvorivosť?

Aj vám sa niekedy stáva, že sa vám v hlave vyrojí nápad, myšlienka, o ktorej si myslíte, že je priam ideálna na spracovanie, už už máte plán, ale nie a nie nájsť vhodné slová, či vhodnú následnosť? Aj vám sa občas nedarí usporiadať tieto myšlienky, či ich správne pomenovať? Uf. Mne sa to stáva. Najmä v časoch tvorivej krízy. Je to tak povediac stav, kedy by som aj mala o čom rozprávať, písať, ale neviem nájsť na to vhodné slovné prostriedky. Proste, myšlienka v hlave nie a nie ísť na "papier". Čo robiť vtedy?
Na toto sa nehľadá odpoveď príliš ťažko. Pre niekoho možno aj hej.
Nedávno som dočítala celkom zaujímavú knihu , od Joanny Batkiewicz - Brožekovej, ktorá krásne zosumarizovala Dielo o Pátrovi Dolindovi Ruotolovi. V nej sa okrem iného dozvedám, že Páter trpel , povedzme, niečím podobným, ako ja. Nie vždy vedel nájsť na všetko odpoveď. Napriek nízkej mienke, ktorú o sebe mal, však dokázal vyprodukovať kvantum kníh, textov a to všetko bez toho, aby mal k tomu najvyššie vzdelanie. Čo robil? Modlil sa k Panne Márii.
A nemusím ísť ani tak ďaleko do histórie, mám tu príklad aj celkom mladý. Jeremy Riddle - textár, pastor. Zachytila som s ním video, na ktorom vykladá o procese tvorby textov. Čo robil? Modlil sa.
Čo majú obaja spoločné? Modlitbu. Obaja pochopili, že bez Pomoci a "osvietenia" Duchom Svätým pri tvorbe nič nevytvoria.
Nie je neznámym výrok, ktorý používali najmä naše mamy a babky: Čo ťa osvietil Duch Svätý?
Taká milá "povedačka" a koľko pravdy v sebe má . Čím som staršia, tým viac vnímam prínos práve tohto Ducha pre tvorbu.
Ako dokáže Duch Svätý ovplyvniť proces tvorby? Odpoveď nám ponúka samotné Sväté Písmo.
Ježiš hovorí: Keď vás budú vodiť do synagóg, pred úrady a vrchnosti, nestarajte sa, ako a čím sa budete brániť alebo čo budete hovoriť, lebo Duch Svätý vás v tú hodinu poučí, čo treba hovoriť. (Lk 12, 11 - 12)

Čo nám hovorí tento výrok? Že napriek tomu, že nevieme vždy, čo máme hovoriť, v tomto našom prípade čo písať, respektíve ako písať, stále tu je Duch Svätý, ktorý nám to napovie.
Ako inak si môžeme ďalej vysvetliť Skutky Apoštolov, kde sa píše:

 Ukázali sa im akoby ohnivé jazyky rozdelené tak, že na každom z nich spočinul jeden. Všetkých naplnil Duch Svätý a začali hovoriť inými jazykmi, ako im Duch dával hovoriť.(Sk 2, 3 - 4)

Môžeme vidieť, že Duch Svätý vážne vie pomôcť pri tvorbe a vhodnom vyjadrovaní sa. Ako to funguje? Tu pomôže najmä viera. A, ako dokazujú vyššie spomenutí 2 páni, modlitba.
Niekedy stačí jednoduché utíšenie sa, chvíľka osamote a načúvanie. Pravdou totiž je, že On hovorí k nám neustále, len otázkou je: Počúvame?

Veľa zdaru pri ďalšej tvorbe :)



 Plus, prikladám aj video s Jeremy Riddle o tom, ako sa mu píšu texty :)


No comments:

Post a Comment

Ani Panna Mária nemá hranice

  A to myslím doslova. Keď sa zjavila v ďalekej Rwande, predpokladám, že mnohým prebehla v hlave myšlienka, prečo práve tu? A ako to, že s...